Καρπός Αγίου Πνεύματος
6ος Καρπός απ’ τους εννέα 9
«Πέπεισμαι δε, αδελφοί μου, και αυτός εγώ περί υμών,
ότι και αυτοί μεστοί εστε αγαθωσύνης,
πεπληρωμένοι πάσης γνώσεως,
δυνάμενοι και αλλήλους νουθετείν»,
Ο Παύλος
Δια της «Αγαθωσύνης», δευτερώνουμε την ευεργετικότητα και την καλοσύνη που πρέπει να μας διακρίνουν, μαζί και με την «Χρηστότητα». Τότε έχουμε οι πιστοί, ένα δυνατό δίδυμο πνευματικής καρποφορίας, ώστε να είμαστε ευεργετικοί και να κάνουμε πληθωρικά το καλό προς όλους. Η Αγαθοσύνη, είναι ένας καρπός του Αγίου Πνεύματος, που ξεκινάει από τον καλλιεργημένο πνευματικά εσωτερικό μας κόσμο και εκδηλώνεται ευεργετικά προς τα έξω και τον κόσμο που μας χάρισε ο Θεός. Μας δίνεται η δύναμη να προσφέρουμε ευεργετικές κατακτήσεις, καθόσον έχοντες μέσα μας το πνευματικό φως, οφείλουμε να εκδηλώνουμε και ανάλογη φωτεινή ζωή. Να γνωρίζουμε δε, ότι ο άγιος καρπός της Αγαθοσύνης, που παράγει το Άγιο Πνεύμα, πρέπει να εκδηλώνεται με καλοσύνη, με δικαιοσύνη και με φιλαλήθεια. Επισημαίνει σχετικά, ο Παύλος: «ο καρπός του Πνεύματος εν πάση αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αληθεία», Εφεσ.ε΄9. Έτσι μας χορηγείται.
Τούτων δοθέντων, απολαμβάνουμε επιπλέον και των ιδιαιτέρων ευχών του θείου λόγου, και πάλι δια του Αποστόλου των Εθνών, του Παύλου. «Προσευχόμεθα πάντοτε περί υμών, ίνα υμάς αξιώση της κλήσεως ο Θεός ημών και πληρώση πάσαν ευδοκίαν αγαθωσύνης και έργον πίστεως εν δυνάμει». Δικαιολογεί μάλιστα ο Θείος Παύλος, το λόγο των τόσο θερμών ευχών του, προς πάντας τους ευλαβείς και πιστούς Χριστιανούς. Συνεχίζει να προσδιορίζει και ως αιτία των ευχών του, ειδική αναφορά. Αποκαλύπτει με έμφαση: «όπως ενδοξασθή το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εν υμίν, και υμείς εν αυτώ, κατά την χάριν του Θεού ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού», Β΄Θεσ.α΄11-12.
Κατανοούμε με όλα τα παραπάνω, όσα συνεπάγονται με την κατάκτηση της αρετής της Αγαθοσύνης. Προέρχονται και στηρίζονται από την εύνοια και την δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι και η Αγαθοσύνη είναι μία από τις ιδιότητες του Τριαδικού Θεού, «ουδείς (απόλυτα) αγαθός ει μη είς ο Θεός», Ματθ.ιθ΄17, κατανοούμε περισσότερο τότε, για ποια και πόσο μεγάλη τιμή έχουμε και μιλάμε. Κατέχοντες την Αγαθοσύνη, πλησιάζουμε προς τον ίδιο το Θεό μας. Να γνωρίζουμε επιπλέον, ότι έχει μαρτυρίες ο Θεός, δια του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου για την αγαθοποιό ιδιότητά του, που διαχέεται προς όλο τον κόσμο. Αυτήν την αγαθοποιό δύναμη την οποία παραχωρεί πλούσια προς τους ανθρώπους. Αποκαλύπτεται σχετικώς, ότι ο Θεός «ούκ αμάρτυρον (χωρίς μαρτυρία) εαυτόν αφήκεν αγαθοποιών, ουρανόθεν υμίν υετούς διδούς και καιρούς καρποφόρους, εμπιπλών τροφής και ευφροσύνης τας καρδίας υμών», Πραξ.ιδ΄17. Μας γεμίζει την καρδιά μας, από καρποφορία αρετών, με χαρά και ευχαρίστηση.
Εξ όλων των ανωτέρω, συνάγεται το χρέος μας να προσδιορίσουμε τα προσωπικά κέρδη που απολαμβάνουμε με την αγαθοσύνη μας, δια της αγαθοποιού επέμβασης του Αγίου Πνεύματος. Παρακολουθούμε διάφορες σχετικές περιπτώσεις.
– Ο άνθρωπος της Αγαθοσύνης, βγάζει εκ του στόματός του αγαθούς λόγους, προερχόμενους από το αγαθό θησαυροφυλάκιο της καρδιάς του. Βεβαιώνει ο λόγος του Θεού: «Ο αγαθός άνθρωπος εκ του αγαθού θησαυρού εκβάλλει αγαθά». Σε τούτη την υποχρέωση έθεσε ο Άγιος Θεός και φραγμό περί του αντιθέτου. Επεσήμανε: «λέγω δε υμίν ότι παν ρήμα αργόν ό εάν λαλήσωσιν οι άνθρωποι, αποδώσουσι περί αυτού λόγον εν ημέρα κρίσεως», Ματθ.ιβ΄35-36. Σ’ αυτούς τους λόγους περιλαμβάνονται και τα συκοφαντικά και φαρμακερά λόγια.
– Η αγαθοποιός καρποφορία του Αγίου Πνεύματος, προσφέρεται πλουσιοπάροχα στους διατηρούντες αγαθοποιό καρδιά. Αυτό φαίνεται, αν ακούνε και εφαρμόζουν τα διδακτικά λόγια του Θεού. Αποκαλύπτει ο θείος λόγος: «ούτοι εισίν οίτινες εν καρδία καλή και αγαθή ακούσαντες τον λόγον κατέχουσι και καρποφορούσιν εν υπομονή», Λουκ.η΄15. Λόγος Θεού, καρποφορία, υπομονή.
– Απευθύνεται ο αγαθός Θεός προς τους πονηρούς, που θέλουν και για τούτη την ιδιότητά του να τον ελέγξουν. Απαντά με ερωτηματικό τρόπο: «ούκ έξεστί μοι ποιήσαι ό θέλω εν τοις εμοίς, ει ο οφθαλμός σου πονηρός εστιν ότι εγώ αγαθός ειμί;», Ματθ.κ΄15. Παρόμοια συμβαίνουν και με τα ανθρώπινα δεδομένα, για όσους κρίνουν την αγαθοσύνη των συνανθρώπων τους με μάτι φθονερό και αχόρταγο. Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι βασανίζονται, βλέποντες την αγαθοσύνη άλλων;
– Ο έπαινος του Θεού, εκφράστηκε πλουσιοπάροχα για τους αγαθούς ανθρώπους. Αυτός ο έπαινος είναι το προσωπικό δώρο του Θεού στον πιστό της Αγαθοσύνης. Είπε για όσους εργάζονται το αγαθό, ακούοντες και εφαρμόζοντες το λόγο του. «εύ, δούλε αγαθέ και πιστέ! Επί ολίγα ής πιστός, επί πολλών σε καταστήσω· είσελθε εις την χαράν του κυρίου σου», Ματθ.κε΄21. Αλήθεια, πόσοι αισθανόμαστε την αξία αυτού του Θείου δώρου;
Αν αξιοποιήσουμε τη σπουδαία αρετή της «Αγαθωσύνης», σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν σε τούτη τη γραφή, ως θεία ιδιότητα, αλλά και καρπό του Αγίου Πνεύματος που την καλλιεργεί. Θα μπορούμε τότε, να διατρανώσουμε την ευχή του θείου Παύλου. «Πέπεισμαι δε, αδελφοί μου, και αυτός εγώ περί υμών, ότι και αυτοί μεστοί εστε αγαθωσύνης, πεπληρωμένοι πάσης γνώσεως, δυνάμενοι και αλλήλους νουθετείν», Ρωμ.ιε΄14. Τότε, θα μπορούμε να ψάλλουμε δοξαστικά και μετά λόγου γνώσεως και πίστεως, απευθυνόμενοι προς τον Τριαδικό Θεό μας. «Δόξα τη αγαθότητι τη σή· δόξα τη ευσπλαγχνία σου». Στο Άγιο Πνεύμα δε προσωπικώς, να λέμε τον δοξαστικό ύμνο του: «Βασιλεύ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο θησαυρός των αγαθών, σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών». Έτσι, η Χάρις και η ευλογία του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί μας.
Ιερά Πόλις Μεσολογγίου
Πρωτοχρονιά 2021
Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης
Καθηγητής Θεολογίας