Home ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΤΡΑ

ΠΑΤΡΑ

Λαμπρές εκδηλώσεις στην Πάτρα, που γιορτάζει τον Πολιούχο και προστάτη της Άγιο Απόστολο Ανδρέα. 

Μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν, χωρίς τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, σήμερα και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις .

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και αναμένεται να παραστούν οι Μητροπολίτες Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητος, Kαλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος, ενώ θα μετάσχει και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός. Στις 10 το βράδυ, θα ξεκινήσει η ιερά αγρυπνία με την παρουσία τoυ Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Χορού της Θεσσαλονίκης «Εύφωνον» υπό του πρωτοψάλτου Στυλιανού Ζαχαρίου.

Αύριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (7:00-10:30 π.μ.), θα ακολουθήσει δοξολογία παρουσία αρχών και φορέων, ενώ στις 11 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και της Ιεράς Εικόνας συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να προσέλθουν χιλιάδες πιστοί για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων.

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 εκπνέει η προθεσμία των τριών πανελλήνιων διαγωνισμών για την ανάδειξη α) της κεντρικής αφίσας προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, β) της αφίσας του Καρναβαλιού των Μικρών 2023 και γ) της αφίσας του 58ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, που προκήρυξε η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.

Δικαίωμα συμμετοχής στους δύο Διαγωνισμούς έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας και φοιτούν ή είναι απόφοιτοι ανώτερων ή ανώτατων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών όλων των τομέων του design στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Επίσης φοιτητές ή απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών, Γραφιστικών τεχνών, καλλιτέχνες, και ομάδες.

Οι αφίσες που θα επιλεγούν θα λάβουν  τιμητικές διακρίσεις και χρηματικά έπαθλα. Συγκεκριμένα ο πρώτος νικητής του Διαγωνισμού κεντρικής αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 θα λάβει χρηματικό έπαθλο, το ποσό των 500 ευρώ. Το ίδιο ποσό των 500 ευρώ θα λάβει ο πρώτος νικητής του Διαγωνισμού αφίσας του 58ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού 2023 Οι υπόλοιποι νικητές (Β΄ και Γ΄ Βραβείο διαγωνισμού κεντρικής αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού, οι νικητές του διαγωνισμού της αφίσας του Καρναβαλιού των Μικρών-Α΄, Β΄ και Γ΄ Βραβείο) και οι υπόλοιποι νικητές (Β΄ και Γ΄ Βραβείο) του διαγωνισμού της αφίσας του 58ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού 2023 θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις αναλυτικές προκηρύξεις των τριών πανελλήνιων διαγωνισμών στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ www.carnivalpatras.gr στο πλαίσιο Νέα/Εταιρικοί Διαγωνισμοί. Τα link των προκηρύξεων είναι τα ακόλουθα:

-Για την κεντρική αφίσα προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού 2023

-Για την αφίσα του Καρναβαλιού των Μικρών 2023

-Για την αφίσα του 58ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Το Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών συνήλθε, εκτάκτως, προκειμένου να ανακοινώσει στα μέλη, τους φίλους και την πατραϊκή κοινωνία την ολοκλήρωση της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστων ζωνών παραλίας των εγκαταστάσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών. 

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της πρώτης στην Ελλάδα παραχώρησης σε αθλητικό σωματείο, βασισμένης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ το 2019 (γνωστότερο ως νόμος Παπανάτσιου).

Το σχετικό έγγραφο παραδόθηκε ιδιοχείρως από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη στον Πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Όμιλο να συνεχίσει απρόσκοπτα στο μέλλον την κοινωνική και ναυταθλητική προσφορά του στην τοπική κοινωνία μέσω αθλητικών διοργανώσεων και δραστηριότητας.

Η πολιτεία δια χειρός του υπουργού έρχεται να επισφραγίσει ένα καθολικό αίτημα της συνέχισης του έργου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και να εκφράσει τη βούληση όλων των βουλευτών του νομού, των παρατάξεων, των φορέων και των συμπολιτών μας, οι οποίοι διαχρονικά στηρίζουν τη δράση του. 

Είναι χαρά μας αλλά και υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους και ιδιαίτερα τον μηχανικό κ. Κώστα Μαλαμή, τον δικηγόρο κ. Στάθη Φίλη, και τον Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Χρήστο Παπασημακόπουλο. 

Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά, αναδεικνύουμε την υποστήριξη του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του δικηγόρου κ. Κώστα Κρεμμύδα για την πολύτιμη νομική προσφορά του στην υλοποίηση της παραχωρήσεως και στη δικαστική προστασία του Ομίλου έως σήμερα και φυσικά τη σημαντική στήριξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, τον οποίο το Δ.Σ. ευχαριστεί ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών του Ομίλου. 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ                                                                    ΕΥΘ. ΜΠΟΥΝΤΑΣ

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Η ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Νίκου Κοροβέση και φορέων του τουρισμού από την Αχαΐα. 

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, ενώ επισημάνθηκε ότι η νέα ταυτότητα «Ολυμπιακή Γη» τυγχάνει καλύτερης αναγνωρισιμότητας και ανέφερε: «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας αλλά βλέπω ότι έχουμε εξαιρετικούς παράγοντες του τουρισμού με όραμα και θέλουμε ως κυβέρνηση να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε». Ο κ. Κικίλιας στο πλαίσιο της συνάντησης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ήταν πολύ πετυχημένη με πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ έσοδα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε: «Πλέον η Ολυμπιακή Περιφέρεια αποκτά ταυτότητα μέσα από την ισχύ και τη βαρύτητα της Αρχαίας Ολυμπίας και της ιστορίας αιώνων που τη συνοδεύει. Προτεραιότητά των φορέων Τουρισμού και δική μας είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Αράξου, όπως και στους Δήμους της Περιφέρειάς μας τα λιμάνια και οι μαρίνες. Πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο να αντλήσουμε από ΕΣΠΑ για την τριετία 2021 – 2023 – 4 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ήδη στη διαδικασία για τα επόμενα 3 χρόνια να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τουριστική προβολή ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ΠΔΕ. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ είναι σε πολύ καλό επίπεδο.»

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική του επίσκεψη στην Πάτρα προσπάθησε να παρουσιάσει ένα σχεδιασμό για την Αχαΐα με ορίζοντα το 2030 συνολικού προϋπολογισμού 3,7 δις ευρώ. Στον οποίο ενέταξε τα πάντα. Ακόμη και μέτρα οριζόντιας πολιτικής, για παράδειγμα μέτρα που ανήκουν στο πακέτο στήριξης covid. Λες και τα οριζόντια μέτρα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Για τις υποδομές στην Υγεία δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά καθώς και για μια σειρά από άλλα έργα όπως η ανάπλαση του Λαδόπουλου, η ύδρευση του φράγματος Πηνειού, η αξιοποίηση του φράγματος Πείρου Παραπείρου και μια σειρά από άλλα έργα. Θέλοντας να παρουσιάσει έργο συμπεριέλαβε έργα είτε που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε έργα τα οποία ενέταξε η προηγουμένη Περιφερειακή αρχή και υλοποιεί η σημερινή η Δήμοι και άλλοι φορείς με δικούς τους πόρους. Εάν υπολογίσουμε τα χρήματα που προορίζονται για τη λειτουργική ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας, αυτά που αφορούν την Πατρών Πύργου, άλλα και έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί η είναι ενταγμένα από την περίοδο Κατσιφάρα και από Δήμους και φορείς με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, τότε τα χρήματα που απομένουν μέχρι το 2030 για την Αχαΐα είναι ένα μικρό ποσό της τάξεως των 600 εκ. ευρώ περίπου.

Εάν εσείς κ. Πρωθυπουργέ και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής είστε ικανοποιημένοι από αυτό το ποσό εμείς όχι μόνο δεν μένουμε ικανοποιημένοι άλλα ανησυχούμε όπως ανησυχεί και ο λαός της Αχαΐας

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Δυο νέες περιπτώσεις εξαπάτησης πατρινών κατεγράφησαν τις τελευταίες ώρες, με τους δράστες να αποσπούν συνολικά 17.000 ευρώ στην περιοχή της Πάτρας.

Πρώτη περίπτωση απάτης μέσω τηλεφώνου

Πιο συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου ένας επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα, ο οποίος με το πρόσχημα της κράτησης -ρεζερβέ- τραπεζιού για παρέα που θα επισκεπτόταν το βράδυ της ίδιας ημέρας το κατάστημα, ζήτησε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού για την προκαταβολή χρηματικού ποσού.

Ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα που προσομοίαζε με εκείνο της τράπεζας του, επιβεβαίωσε του κωδικούς και 6.000 ευρώ εξαφανίστηκαν. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε σε δυο δόσεις, ύψους 3.000 ευρώ.

Δεύτερη περίπτωση απάτης μέσω email

Στη δεύτερη περίπτωση απάτης, πρόκειται για έναν Πατρινό, στον οποίο εστάλη μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον ενημέρωνε πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα προβεί σε αλλαγές του τραπεζικού λογαριασμού, ζητώντας επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων, αποδείχθηκε μοιραίο.

Εν αγνοία του έδωσε πρόσβαση σε αγνώστους που κατάφεραν και «σήκωσαν» από το λογαριασμό του, συνολικά 11.000 ευρώ!

Και για τις δυο υποθέσεις, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος αγνώστων δραστών.

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Ο κατηγορούμενος με την απειλή μαχαιριού, αφαίρεσε από ιδιοκτήτρια (35)
ευρώ, ενώ διέπραξε μια ακόμα απόπειρα ληστείας

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος
Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 15χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου
σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για ληστεία και
παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Πιο συγκεκριμένα, ο 15χρονος, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, έχοντας
καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, φορώντας κουκούλα και
χειρουργική μάσκα, μετέβη σε μίνι μάρκετ, όπου απείλησε υπάλληλο με
μαχαίρι, απαιτώντας να του παραδώσει τις εισπράξεις από το ταμείο, χωρίς
ωστόσο να ολοκληρώσει την πράξη του, καθώς ο παθών αποπειράθηκε να
αφοπλίσει τον ανήλικο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τραπεί σε φυγή.

Στο πλαίσιο συντονισμένων αναζητήσεων οι αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης
Δράσης Πατρών, εντόπισαν άμεσα τον ανήλικο και τον προσήγαγαν στην
Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, όπου συνελήφθη.

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης
Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι χθες το μεσημέρι, ο ανήλικος μετέβη σε
έτερο μίνι μάρκετ και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησε την
ιδιοκτήτρια και της αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (35) ευρώ.

Επιπλέον, ο 15χρονος υπέδειξε στους αστυνομικούς σταθμευμένο αυτοκίνητο,
όπου είχε αποκρύψει το σουγιά και μια ζακέτα φούτερ, τα οποία
κατασχέθηκαν ως πειστήρια.

Παράλληλα, συνελήφθησαν οι γονείς του ανήλικου συλληφθέντα για το
αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε έξω από σχολείο στην Πάτρα, όταν ένας άντρας επιτέθηκε με βία στην πρώην σύζυγό του και μάλιστα έξω από το σχολείο του παιδιού τους.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναφέρουν πως ο άνδρας – που να σημειωθεί έχει «παρελθόν» με την Αστυνομία – άρχισε να την χτυπά με μανία στο πρόσωπο και να την βρίζει χυδαία.

Η γυναίκα έφθασε στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, συνοδευόμενη από τον πατέρα και τον δικηγόρο της, για να καταγγείλει το περιστατικό προ ημερών, και μάλιστα στο σχολείο του μόλις 5 ετών αγοριού της, ενώ περίμενε -με άλλες μητέρες- να το πάρει. Εκεί δέχθηκε επίθεση «χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς καμία αφορμή» όπως λέει η ίδια.

Η μητέρα βρέθηκε στο έδαφος και ούρλιαζε από τους πόνους, όμως εκείνος συνέχιζε απτόητος να την χτυπά. Μητέρες μαθητών – έστω κι αν έτρεμαν από τον φόβο τους – έπεσαν πάνω στον άνδρα, που τελικά έφυγε φοβούμενος ότι θα συλληφθεί και εξαφανίσθηκε, πριν φθάσουν εκεί οι άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Οταν πήρε εξιτήριο, η γυναίκα έκανε καταγγελία στην αστυνομία και ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του πρώην συζύγου

Πηγή: Pelop.gr

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στην εκδήλωση με τον Π/Θ Κυριάκο Μητσοτάκη στην έδρα της ΠΔΕ

Κύριε Πρωθυπουργέ

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές Οργανισμών και Φορέων,

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εδώ που χτυπάει η καρδιά της τοπικής δημοκρατίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, ότι ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, επισκέπτονται την Πάτρα, τη διοικητική πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, επιλέγοντας μάλιστα να έχουν συναντήσεις ουσίας με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.

Νομίζω ότι στην περιοχή μας τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν, κυβέρνηση και τοπικοί φορείς να κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι σήμερα ανοίγει μία νέα εποχή, κατά την οποία δεν πάνε μόνο οι τοπικοί φορείς στις κυβερνήσεις, αλλά έρχονται οι κυβερνήσεις στους τοπικούς φορείς.

Και αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θεωρώ ότι αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι αυτός ο τόπος μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν υπάρχει πραγματική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης.

Θα μου επιτρέψετε τώρα, κύριε Πρωθυπουργέ, να σας γυρίσω νοερά τέσσερα χρόνια πίσω.

Ήταν Νοέμβριος του 2018, παραμονή της γιορτής του Άγιου Ανδρέα, που είχαμε βρεθεί εδώ στην Πάτρα πάλι και είχαμε μιλήσει σε μία εκδήλωση, στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου μιλήσατε και χθες.

Τότε, εσείς δεν ήσασταν ακόμα Πρωθυπουργός και εγώ δεν ήμουν ακόμα Περιφερειάρχης.

Σε εκείνη την ομιλία μου, είχα τονίσει ότι αφετηρία της πρόθεσής μου να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη ήταν ένα συναίσθημα: Ο θυμός.

Θυμός, για μία χώρα που έμοιαζε να βουλιάζει, διώχνοντας τους πιο νέους και πιο ικανούς ανθρώπους της, αλλά και για μία Περιφέρεια που για πολλά χρόνια βάλτωνε, υποχωρώντας όλο και περισσότερο στον ρόλο του θλιβερού κομπάρσου της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αισθανόμουν ότι έπρεπε να μετατρέψω αυτόν τον θυμό σε δημιουργικό αγώνα για τον τόπο μου, για τη γενιά μου, για τη γενιά του πατέρα μου, αλλά και του γιου μου.

Σήμερα, 4 χρόνια από τότε αλλά και συμπληρωμένα 3 χρόνια ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, θέλω να σας πω ότι διακατέχομαι από δύο άλλα συναισθήματα. 

Το πρώτο είναι ικανοποίηση για όσα πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως γιατί καταφέραμε να δείξουμε ότι η περιοχή μας έχει πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες.  

Και το δεύτερο είναι αγωνία για το αύριο. Αγωνία, ώστε οι υπαρκτές δυνατότητες να μετατραπούν σε ουσιαστικό μέρισμα ανάπτυξης για το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Νομίζω πως όσα έγιναν αυτά τα τρία χρόνια σε αυτόν εδώ τον τόπο είναι σημαντικά. 

Το μαρτυρούν οι αριθμοί επιτάχυνσης του Περιφερειακού μας Προγράμματος. Οι πληρωμές του ΠΕΠ τριπλασιάστηκαν. Και αυτό σημαίνει ότι έγινε έργο. Πραγματικό έργο προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.

Το μαρτυρούν τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν σημαντική υποχώρηση των δεικτών ανεργίας. Η Δυτική Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι πρωταθλήτρια ανεργίας, σημειώνοντας μάλιστα την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011

Το μαρτυρούν οι αριθμοί των έργων που εντάξαμε, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε. Σε τρία μόλις χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δρομολογήσαμε έργα που αντιστοιχούν σε ένα ακόμα ΠΕΠ. Δηλαδή, ένα πλήθος έργων που κάποτε απαιτούσε 7-8 ή και 10 χρόνια για να υλοποιηθεί, έγινε σε τρία μόνο χρόνια.

Όλοι οι δείκτες, όλοι οι αριθμοί, επιβεβαιώνουν ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που μάλιστα δεν επιτεύχθηκε σε ουδέτερο πολιτικά και κοινωνικά χρόνο, αλλά υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Κι όμως…

Εδώ στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο αντέξαμε, αλλά ανεβάσαμε κατακόρυφα τις επιδόσεις και το επίπεδό μας.

Σαφώς όμως και συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικά προβλήματα.

Το ασχημόπαπο του χθες δεν έγινε ακόμα ο όμορφος κύκνος που εμείς ονειρευόμαστε.

Βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού που απειλεί να ακυρώσει την μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τις υποδομές που θα μας ανοίξουν δρόμους προς το μέλλον. 

Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με σοβαρά ελλείμματα εκσυγχρονισμού, αλλά και την ανάγκη μίας μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και βέβαια, ως περιοχή του δυτικού άξονα της χώρας, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αδικημένη πλευρά μίας χώρας, που όμως πρέπει να ισορροπήσει για να μπορεί να πατάει γερά και με τα δύο της «πόδια».

Βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, τον διοικητικό πνεύμονα της Δυτικής Ελλάδας.

Αν σκεφθούμε τις εποχές που άκμασε αυτή η πόλη, εύκολα μάλλον θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα: Η Πάτρα πρέπει να ξαναγίνει η μεγάλη πύλη της χώρας στη Δύση.

Άρα, ναι. 

Μετά την Πατρών – Πύργου που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, η Πάτρα έχει ανάγκη, το ταχύτερο δυνατό, και από ένα σύγχρονο τρένο και από ένα ισχυρό λιμάνι με εμπορευματικές δυνατότητες και από ένα αναβαθμισμένο αερολιμένα. Δηλαδή, από όλες εκείνες τις υποδομές που θα τη καταστήσουν συγκοινωνιακό, διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κόμβο.

Επίσης, αυτή εδώ η περιοχή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας της χώρας. Είμαστε δεύτεροι στη χώρα σε απασχόληση ερευνητών στην αγορά εργασίας, δεύτεροι και ως προς την καινοτομία προϊόντος στις επιχειρήσεις μας. Κατά συνέπεια, μπορούμε κάλλιστα να αποτελέσουμε έναν πολύ ισχυρό πόλο έρευνας και τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

Επίσης, κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει το brand «Ολυμπία» και «Ολυμπιακή Γη». Εμείς προχωρήσαμε και μετατρέψαμε την Ολυμπιακή Γη σε ταυτότητα της εξωστρέφειάς μας και της τουριστικής μας προβολής. Με επίκεντρο την Ολυμπία και τον Ολυμπισμό όμως, μπορούμε, όχι μόνο να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας, αλλά σε ένα μεγάλο σχέδιο εξωστρέφειας και προσέλκυσης πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας.

Ακόμα: Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αρκετά πριν την ενεργειακή κρίση, τολμήσαμε να προχωρήσουμε ένα εμβληματικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, ενεργοποιώντας και συντονίζοντας πάνω από 60 τοπικούς φορείς, με στόχο να ελαφρύνουμε από το ενεργειακό κόστος πάνω από 300.000 συμπολίτες μας, οι 140.000 εκ των οποίων είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αναφέρομαι στο μεγάλο φωτοβολταϊκο πάρκο που σχεδιάζουμε στο Μεσολόγγι και το οποίο πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να υλοποιηθεί γιατί θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – συνεργατικά πάρκα της Ευρώπης και ταυτόχρονα, ένα εμβληματικό έργο πράσινης ενέργειας για όλη τη χώρα. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία ότι το πάρκο αυτό θα κατασκευαστεί σε έναν νομό όπως η Αιτωλοακαρνανία, που διαθέτει επίσης έναν ακόμα πολύτιμο ενεργειακό πράσινο πόρο όπως είναι το νερό. Οι λίμνες και τα ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν έναν, εν πολλοίς αναξιοποίητο θησαυρό για την τοπική κοινωνία, που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Αν σε αυτά προσθέσω και την τεράστια σημασία που έχει για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο επίσης έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα και πρέπει να συμβάλλετε ώστε να αποκτήσει επιτέλους τις σύγχρονες υποδομές που του αξίζουν ώστε να μετατραπεί σε ισχυρή «βιομηχανία» της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα, τότε έχουμε το προφίλ μίας Δυτικής Ελλάδας που με βεβαιότητα θα μπορεί  πρωταγωνιστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Δεν μιλάμε οραματικά, ούτε θεωρητικά για κάποιο μακρινό ή απροσδιόριστο μέλλον.

Μιλάμε για τη Δυτική Ελλάδα του 2030, δηλαδή τη Δυτική Ελλάδα των επόμενων 7-8 χρόνων.

Τώρα πια, που είδαμε πόσα καταφέραμε σε τρία μόνο χρόνια, ακόμα και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, γνωρίζουμε καλύτερα πόσα μπορούμε να πετύχουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια, εάν η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίσει να είναι όπως μέχρι τώρα ή και ακόμα καλύτερη.

Από εσάς, αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,  όπως και από τους συνεργάτες σας, ζητάμε να συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας ακόμα πιο στενά, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη σε μας και τα δυνατότητές μας.

Να είστε ο πολιτικός ηγέτης που θα ισορροπήσει την χώρα και θα διορθώσει τις ανισορροπίες δεκαετιών, βάζοντας την υπογραφή του στη Δυτική Ελλάδα της νέας εποχής. 

Και εμείς, με τη δύναμη που μας δίνει η κοινωνία αλλά και με τη συνένωση δυνάμεων που επιτρέπει στην αυτοδιοίκηση να παράγει έργο περνώντας πάνω από τους κομματικούς φράχτες, να είστε βέβαιος ότι θα κάνουμε τον τόπο μας ισχυρό πρωταγωνιστή.

Ξέρετε, εδώ στον Πατραϊκό κόλπο, όταν έχει καλό καιρό βλέπουμε υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Με λίγη ακόμα βοήθεια όμως, θα καταφέρουμε ακόμα και να… σηκώσουμε τον ήλιο από τα Δυτικά!

Εμείς το πιστεύουμε. Και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Ελπίζω να μας πιστεύετε και εσείς…

Σας ευχαριστώ πολύ και σας καλωσορίζουμε και πάλι στην έδρα της Περιφέρειάς μας.

Συνοδευτικό Υλικό: 

  • Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/Y0dUxV4ybR4
  • Η ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/eCtFGfCR784
0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση για τον εορτασμό της 58ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, καθώς και την επιτιμοποίηση του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Αναστασίου Γιαννίτση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών – «Οδ. Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης θα πραγματοποιήσει  ομιλία με θέμα: «Δημοκρατία και Ανάπτυξη σε εποχές ανατροπής υποδείγματος».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη Εορτασμού

– Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο I. Μπούρα

– Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθηγητή, Βασίλειο Π. Βουτσινά

– Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Καθηγητή, Αριστογιάννη Σ. Γαρμπή

– Παρουσίαση του τιμώμενου, Αναστασίου Κ. Γιαννίτση από τον Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Αριστογιάννη Σ. Γαρμπή

– Ανάγνωση του Ψηφίσματος και του Τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

– Αναγόρευση του Αναστασίου Κ. Γιαννίτση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, από τον Πρόεδρο, Καθηγητή, Αριστογιάννη Σ. Γαρμπή

– Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Πρύτανη, Καθηγητή, Χρήστο I. Μπούρα, στον τιμώμενο.

– Ομιλία του τιμώμενου, Αναστασίου Κ. Γιαννίτση με τίτλο: «Δημοκρατία και Ανάπτυξη σε εποχές ανατροπής υποδείγματος».

Λήξη Τελετής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναστάσιος Κ. Γιαννίτσης

Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1962-1969). Έλαβε διδακτορικό στα Οικονομικά, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (1974). Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1984. Διατέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000 -2001), αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών (2001-2004) και υπουργός Εσωτερικών (2011-2012). Οικονομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1994-2000). Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) (2009-2011). Πρόεδρος Δ.Σ. Lamda Development ΑΕ (2015- σήμερα).

Εχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα για οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Πιο πρόσφατα: «Ασφαλιστικό, ανάπτυξη, μακροοικονομία. Οι διασυνδέσεις» (2020), “Crisis management in Greece. The shaping of new economic and social balances” (Hans Boeckler Stiftung, with St. Zografakis, 2018), “The State amt Economic Development” (1955-2018)’ (συλλογικός τόμος, Oxford University Press, 2020), “Reflections on Banking Unio”’ στο I. Papademos (ed), “Monetary Policy, Banking Union and Economic Growth” (2017), «Το ασφαλιστικό και η κρίση» (2016), “Industrial Policy in Times of Crisis: The Case of Greece” (με I. Kastelli). «Η Ελλάδα στην κρίση» (2013). 

Ερευνητικά πεδία: Οικονομικά της Ανάπτυξης, Διεθνή Οικονομικά, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Οικονομικά της τεχνολογίας και τεχνολογική πολιτική, Βιομηχανική ανάπτυξη και πολιτική.

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

0 comment
0 FacebookTwitterWhatsappTelegramViberEmail
Newer Posts