Το προγραμματισμένο Έργο της Καλλονής..
Είναι αλήθεια ότι η περιοχή της Καλλονής, ίσως, να είναι η πλέον παρατημένη περιοχή στο Δήμο μας. Η επέκταση του σχεδίου πόλεως μπορεί να ωφέλησε κατοίκους της εκεί περιοχής σίγουρα όμως κανείς τους δεν περίμενε ότι θα πραγματοποιούνταν δίχως σχέδιο και χρήματα που απαιτούνται σε τέτοιες καταστάσεις. ( τα επικείμενα είναι ολόκληρο κεφάλαιο που χρήζει ιδιαίτερης μνείας και αναζήτησης σχετικά και εκτενή διάλογο )
Έτσι σήμερα, ο κάτοικος της Καλλονής αλλά και ο επισκέπτης στην περιοχή ( τρία σχολεία και ένα Στρατόπεδο ) νιώθει δημότης δεύτερης κατηγορίας αφού αυτονόητες υποδομές που περιλαμβάνει κάθε οργανωμένος οικισμός όπως λόγου χάρη, δρόμους, δίκτυο αποχέτευσης και δίκτυο όμβριων εμφανίζονται σε ελάχιστες περιπτώσεις αν δεν απουσιάζουν εντελώς όπως συμβαίνει σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Ούτε λόγος βέβαια για τις πλατείες που προβλέπονται στο σχέδιο πόλεως, παιδική χαρά ή δημοτικό φωτισμό που λείπουν αισθητά.
Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα και κατόπιν αξιολόγησης των πολλαπλών αιτημάτων των δημοτών για όλο το Δήμο περιλαμβάνει, κατά την προσωπική μου γνώμη, ένα σπουδαίο έργο όχι τόσο για το αυτονόητο της κατασκευής του όσο για την εναλλακτική πρόταση που δίνει σαν σχεδιασμός, αφού προτάσσει νέα είσοδο για το δεύτερο Γυμνάσιο αλλά και το τέταρτο Δημοτικό που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή. Μία είσοδο που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια διέλευσης των μαθητών και των οδηγών, ξεπερνώντας το σημερινό καθημερινό πρόβλημα προσέγγισης του δευτέρου Γυμνασίου από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου και το Γηροκομείο.
Συγκεκριμένα, συνδέεται από την Αγίου Αθανασίου στο ύψος του στρατοπέδου όλη η περιοχή ( ειδικά το Βόρειο και Ανατολικό κομμάτι ) μέσω της οδού Μάνας με προηγούμενη διάνοιξη του σχετικού δρόμου, με τα σχολεία και το νότιο-δυτικό κομμάτι της Καλλονής, ενώ η ολοκλήρωση της οδοποιίας νότια από το ύψος του καταστήματος Βασιλόπουλου ( ΔΕΗ ) και προς το Βόρειο άνω κομμάτι, συμπεριλαμβανομένων δικτύων όμβριων και αποχέτευσης, δίνουν ένα ολοκληρωμένο έργο για την περιοχή. Με άλλα λόγια ένας νοητός σταυρός από τη ΔΕΗ αλλά και την Αγίου Αθανασίου-Μάνας συνδέει με ασφάλεια τα σχολεία ενώ αντιμετωπίζονται και ελλείψεις υποδομών.
Είναι αρκετό; Φυσικά και όχι. Και φυσικά δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Καλλονής. Είναι μία αρχή όμως. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ολοκλήρωσαν προκαταρκτική μελέτη για το σύνολο της Καλλονής. Και για τον Άγιο Δημήτριο και για την περιοχή Βίγλα. Το κοστολόγιο αγγίζει τα 6 εκ €. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε ένα χρόνο. Όμως τούτη τη φορά υπάρχει προγραμματισμός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Και μετά από πολλά χρόνια τα οικονομικά του Δήμου βαίνουν προς εξυγίανση.
Είναι λοιπόν ευκαιρία η περιοχή αυτή να αποκτήσει τις αυτονόητες παρεμβάσεις που της αρμόζουν.
ΥΓ. Σαφώς υπάρχουν και άλλες περιοχές με σοβαρές ελλείψεις σε οδοποιία, σε δίκτυα αποχέτευσης και όμβριων όπως πχ Τρελάγκαθα Αγριλιάς, ανατολική είσοδος πόλης ( Ναυπάκτου ) όπως και στον υπόλοιπο διευρυμένο Δήμο. Τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και χρειάζεται προσεκτική κατανομή με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον αλλά και την σταδιακή αποκατάσταση των πανθομολογούμενων αδικιών που κάποιοι στο παρελθόν αλλά και στο παρόν δημιούργησαν προς άγραν ψήφων.
ΥΓ1. Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 αλλά και το Πρόγραμμα Δράσης είναι σαφώς προσανατολισμένο προς την καθημερινότητα των δημοτών ενώ για πρώτη φορά δίνεται σημασία στις αθλητικές υποδομές και τις παιδικές χαρές που απουσιάζουν αισθητά και αδικαιολογήτως από το Δήμο μας. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την προσεκτική αποτύπωση και υλοποίηση των μεγάλων έργων της ΟΧΕ τότε ο Δήμος μας μπορεί να αισιοδοξεί και τα παιδιά του ( και ..οι επισκέπτες ) να απολαμβάνουν τα αυτονόητα.